Jachtkleding

Elke jachtvereniging kent zijn eigen kledingregels. Aan de kleur van de kraag van de jachtrok kan men herkennen, bij welke jachtvereniging de betreffende ruiter of amazone hoort.

Aan het aantal knopen waarmee de jachtrok gesloten wordt, herkent men de functie die de drager ervan bekleedt. Drie knopen is voor de leden zonder functie, vier knopen voor de Master, vijf knopen voor de equipage. Voor heren en dames gelden verschillende kledingvoorschriften.

Heren dragen een rode jachtrok met “Royal Blue” kraag en met drie grote knopen aan de voorzijde, twee op de rug en twee kleine knopen aan iedere mouw. Bij de rode jachtrok wordt een gele plastron gedragen met een eenvoudige rechte, gouden of goudkleurige speld, zonder verdere versierselen, horizontaal vastgespeld (verticaal door de professionele Huntsman en Whippers-in).

Een plastron wordt gedragen op een speciaal jachthemd of in ieder geval op een hemd zonder boord. De handschoenenzijn geel. Onder de jachtrok wordt een geelzwart geruit of geel vest gedragen, voorzien van officiële Midland Hunt knopen. De laarzen zijn zwart met (rood)bruine kappen. Ook de sporen behoren bij het correcte tenue, uitsluitend tijdens het jagen gedragen. Een goed passende “Royal Blue” veiligheidscap is een essentieel onderdeel van het tenue.

Dames dragen een zwarte jachtrok met “Royal Blue” kraag en verenigings-knopen (drie voor, twee achter en twee kleine aan iedere mouw). Te dragen met een “Royal Blue” cap, een gele rijbroek en zwarte laarzen met zwarte lakkappen. Plastron, handschoenen, jachtzweep en sporen als bij het officiële tenue van de heren. Dit gecomplementeerd met een haarnetje indien de lengte van het haar daartoe aanleiding geeft. Alleen op verzoek van de Master zal een vrouwelijk lid van de equipage een rode jachtrok dragen.

Een zwarte jachtrok is de correcte dracht vanaf de Hubertusjacht voor leden en gasten die niet in de rode jachtrok rijden. Bij de zwarte (of heel donkergrijze) jachtrok horen geen verenigingsknopen en geen “Royal Blue” kraag. Naar keuze kan hierbij een cap of bolhoed worden gedragen. Er hoort een witte plastron en een witte of gekleurde rijbroek (van licht beige tot geel) bij gedragen te worden. Bij een witte rijbroek horen jachtlaarzen als eerder omschreven. Bij een gekleurde rijbroek worden zwarte laarzen gedragen.

Het zogenoemde “ratcatcher” tenue kan door iedereen gedragen worden, die gedurende het seizoen niet in het officiële tenue kan of wil verschijnen. Verder is het de correcte dracht voor alle leden bij de oefenjachten. Het bestaat uit een tweed rijjasje, hemd met boord en stropdas, of een gekleurde plastron (dus niet wit). Daarbij wordt gedragen een beige rijbroek en zwarte laarzen. Bruine laarzen zijn alleen correct bij de oefenjachten, zwarte altijd. Zwarte bolhoed of cap, handschoenen (geen leer en niet wit) completeren het geheel. Sporen en whip als bij het officiële tenue.

Ratcatcher voor dames: als omschreven bij de heren, doch met cap en altijd met plastron. Kan bij alle gelegenheden gedragen worden, tot in de meest chique hunts.