The HoundsEr wordt dagelijks met de bloedhonden geoefend. Het unieke landgoed De Meerwijkse Hoeve in Berg en Dal waar de kennels zich bevinden, biedt hiertoe alle gelegenheid. Mede door de intensieve training, “exercisen” in jachtjargon, beschikt de Midland Hunt over een snel jagend pack bloedhonden.

   

De bloedhond is een opvallende verschijning. Hij is onweerstaanbaar als hij bij het uitwerken van een spoor zijn diepe prachtige luid (enthousiast geblaf) laat klinken. De bloedhond is een jachthond met een typische gang, vreemd slingerend en gemakkelijk. Het doorzettingsvermogen om een spoor te willen uitwerken, een prima ontwikkelde neus en het zelfstandig speuren zijn zulke opmerkelijke eigenschappen, dat hij hiervoor met veel andere rassen werd gekruist.

De voorkeur van Midland Hunt om met bloedhonden te jagen, is gebaseerd op een aantal eigenschappen die alleen deze honden in zich hebben, zoals de wildreinheid en het niet afwijken van een opgenomen spoor. Ook speuren zij als enige jachthond volgens het “casting-back” principe: wanneer zij het spoor bijster zijn, gaan ze in grote cirkels speurend terug, om het spoor weer op te pakken waar ze het kwijtraakten.

Om de meute bloedhonden ook op langere termijn in stand te kunnen houden is een fokprogramma opgezet, gecombineerd met een uitwisselingsprogramma met beheerders van bloedhondenmeutes in Engeland en Duitsland.