Jacht Landhorst

… het is het waard, driedubbel!

Door Sjaak Malestein

Wij Midland Hunt hadden weer een goede start van het jachtseizoen 2019-2020 dmv het altijd weer gewaardeerde en druk bezochte oefenspringen met instructie en aansluitend oefenjachtje op Landgoed Arkelshoef bij Nelewart.

Ook de 1e oefenjacht in nieuw gebied in Baarle Nassau was voor zowel de meute, het veld en de organisatie een succes.

Opnieuw bij Nelewart te Tricht de 2e oefenjacht zat al snel het ritme en de sfeer er goed in.

Bijna iedereen had erg zn best gedaan het ratcatcher volgens ons HHR na te leven.

Wellicht was dan ook  bijna iedereen  blij dat Landhorst aanstaande was en er in het traditionele rode/zwarte jachtrok tenue gejaagd mocht gaan worden.

Ondanks dat de weersvooruitzichten niet het mooiste weer voorspelden hadden vrijwel alle leden de kriebel te gaan, zo ook ondergetekende met zijn gemalin en haar tas met capgeld-boekhouding.

Naast m’n nieuwe smetteloze jachtrok nam ik toch ook maar m’n ervaren en van jachtervaringen voorziene jachtrok mee, gezien het weer koos ik voor de laatste.

Goed op tijd vertrokken gaan we er altijd al bij Ravenstein af om de prachtige Peelroute te ervaren met z’n wisselende landschap en vergezichten met herfstkleuren.

Wij reden eigenlijk droog en met zon weg, maar het werd steeds natter.

Vroeg aangekomen in Landhorst parkeerden wij op een modderig veldje naast het café wat toch eerder altijd mooi gras was, de stap in de modder was gezet.

Maar wat zou het, enkelen waren er al voor half twaalf en de sfeer was  in een enkel moment al jachtlust.

Kopje koffie, broodje, binnenlopende jachtvrinden en vriendinnen, handje, kusje, kusje, worstenbroodje, warme woorden ,lachen, portje.

Niet om het een of ander, maar door de binnenstromende mensen hunkerend naar een mooie-natte jacht Landhorst waren de twee bestemde flessen port snel leeg.

Maarr, daar had de bediening van aldaar al gauw een oplossing op gevonden.

Onze lieve Marian, die altijd voor de heerlijke in cellofaan met een strikje ingepakte goede port zorgt om de gastdame/heer te bedanken voor organisatie en gastvrijheid, had dit geschenk naast de te nuttigen port gezet .

Dit met de mededeling naar de bediening dat dit een geschenk is voor de organisatie.

Dit hadden zij op een andere manier positief opgevat en de fles uitgepakt en gaan schenken.

Toen het moment van bedanken aanbrak trof de voorzitter een bijna lege fles aan. Met verbazing en een lach is de fles snel weer ingepakt en het restant aangeboden, met de belofte het bij de volgende jacht goed te maken.

Pff, bijna anderhalf kantje vol en we zitten nog geen eens op het paard.

Op naar buiten, regen… niemand deert het!  32 deelnemers incl. onze sliptrekker Jan. Wat een zin, wat een sfeer.

Nog een kleine stirr-up en onze Master en Huntsman Dick presenteert de meute aan de jointmasters.

Deze keer langs de doorgaande straat om ingezaaide percelen te omzeilen,

maar ach, wat heeft onze meute er zin aan, ze ruiken zoveel dat ze zelf maar vast beginnen, echter een geduldig met de packhoorn terugblazen van de huntsman doet de meute terug keren.

De gretigheid is zo groot dat discipline even niet zo telt, en met groot luid vertrekken de honden bij ook maar iets ruiken van het bedoelde spoor.

Ja en dan ervaar je Landhorst…., wat een coulissenlandschap… en dat in de herfst, weide, slootje, bosje, akker, alles wordt feilloos door hond, paard en berijder genomen met groot plezier. O ja, het regent ook nog wat, niemand deert het.

En dan einde eerste run, een nevel met daarin dampende honden, paarden en jachtruiters met stralende gezichten in een zachte  regen .

Dan denkt een ieder blij, daar doe ik het voor…..

 m’n paard aanschaffen, trainen, verzorgen, dure auto, trailer, jachtorganisatie, bestuur,… het is het waard, driedubbel!

Dan klinkt weer de packhoorn en concentreren we ons weer op het prachtig uitgewerkte speurwerk van onze meute, een bemoedigende knipoog naar hij/zij die naast me rijdt en daar gaan we weer.

Als je je concentreert op het mooie werk van de honden dan vliegen de sloten, bosjes en hindernissen onder je door als vanzelf.

En zo is het al weer de stop en is het in de tweede run ongemerkt opgehouden met regenen en is er zelfs een knipoog van de zon die de herfstkleuren even extra uitlichten en dan denk je….. het is goed, heel goed!

De wederom zeer goed verzorgde stop door onze reeds zeer ervaren Gerardbep, bijgestaan door oa Elly en andere getrouwen, de ter beschikking gestelde tassen- en paardenwagen van Ton getuigen van een ontspannen gezellige harmonie in het brede vlak van de Midland Hunt. Daar mogen we trots op zijn.

De packhoorn klinkt wederom, de stop duurde weer langer als bedoeld, winnen we het dan nooit van de gezelligheid?

Eén run nog te gaan, geniet wat je genieten kan, Landhorst is zo weer over een jaar.

Gestimuleerd door het genuttigde volgen we enthousiast de hard werkende meute die feilloos begeleidt door de equipage haar werk doet.

Kan het niet wat langzamer, het einde nadert.

Hoe dan ook, het einde komt, onverbiddelijk, maar ook dat heeft z’n bekoring.

Dampende honden en paarden met tevreden berijders, keurig opgesteld voor de Kill. Altijd weer een respectvol moment.

Meute tevreden met de kill, de Master huntsman met zijn meute en de kwaliteit, het veld met genieten van de honden en alles wat ze mochten ervaren.

Het is goed! … en zo hacken we terug, wachten met respect totdat de equipage de hondjes in de vrachtwagen heeft.

Verzorgen onze geliefde viervoeters, geven ze een appel, wat brok , hooi en rust.

Aansluitend genieten we nog van een drankje en een uitstekende maaltijd en gaan we met grote dank aan Anja en Chris voor de zeer genoten dag tevreden huiswaarts.

Het jachtseizoen 2019-2020 is nu echt een feit en met verlangen kijken we uit naar de volgende………….Met plezier,                     Sjaak.