Slootje springen en oefenjacht Heumen

Organisatie: André Olthof, Jan Janssen en Kirsten Buwalda

Verslag Jessy Brouwers

De Midland Hunt organiseert ieder jaar aan het begin van het jachtseizoen een oefenjacht gecombineerd met slootjes springen onder instructie. Dit is een ideale gelegenheid om het seizoen te starten. Voor de paarden om weer in conditie te komen en alert te worden en voor jonge en onervaren paarden om vertrouwd te raken met de sloten.

We reden  in groepjes van 6 onder begeleiding van Ellen Jansen en  Joris Lichtenvoort Cats.

Ieder jaar mogen we gebruik maken van een mooi parkje gelegen aan het Sluizencomplex. Omwonenden zijn zeer vriendelijk en gastvrij vermits we geen mest of andere ‘rommel’ achterlaten. Hoewel er dit jaar juist een vraag naar paardenmest was voor de tuin.

Bij aankomst werden we verwelkomd door de organisatie met koffie, thee, fris, drankjes, broodjes en nog veel meer. Kortom een mooie en  goed verzorgde ontvangst.

In kleine groepen wordt er naar de weilanden gestapt in een rustig tempo en relaxte sfeer.

De sloten variëren van klein tot een beetje groter en er is een sloot waar het oefenen van ‘indalen’ mogelijk is. Het is niet moeilijk en voor zowel de ervaren als onervaren jachtruiten goed haalbaar.

Na de training is er een pauze van een uurtje. De paarden kunnen relaxen en de ruiters ook. Daarna was om 13.00 uur de Meet. De huntsman had voornamelijk jonge onervaren honden meegenomen. Voor de honden zijn de oefenjachten erg belangrijk. Zij leren hier veel van en voor de ruiters is het een mooi schouwspel. Het veld zit wel op gepaste afstand maar door de weidse blik is er veel overzicht en zijn de honden dus goed te zien en te volgen. Ook voor de jonge en onervaren paarden was dit een ideale gelegenheid om hieraan te wennen. De oefenjachten zijn vooral ook bedoeld voor de honden en deze mogen dan ook te allen tijde niet verstoord worden.

Na afloop was er een Afterhunt met soep, broodjes en drankjes. Het was prachtig weer en de sfeer was positief en enthousiast.

Met dank aan de organisatie en instructeurs.