Millingen

Als laatste de kill. Hierbij werd ik natuurlijk van het paard gehaald om te worden ingesmeerd met de pens. En dat heb ik wel geweten!

Door Evi Hofstede

Deze zondag begon een beetje grijs, maar veranderde al heel snel in een heldere, zonnige winterdag. Een mooie dag om deze jacht, georganiseerd door Yvonne, Evert en Dick, te gaan rijden.

De dag begon met uitgebreide keus aan broodjes en een kopje koffie. Hierbij hebben mijn ouders, Christian en Fred, meegeholpen met de voorbereiding. Voor mijzelf begonnen ondertussen de kriebels toe te nemen. Ik ging deze dag mijn eerste jacht rijden samen met mijn tante Yvonne. Ik voelde de zenuwen, maar Yvonne zelf ook bij binnenkomst. Zij maakte zich toch ietwat zorgen over al die sloten die er gingen komen…

16427232_1290625201024487_5647777302671047371_n

Na een broodje en een bakje koffie, verzamelden we in de buitenbak van Ponyclub de Veldruitertjes. De honden werden voorgesteld, er werd even geproost op een behouden jacht en we trokken de velden in. De eerste run verliep soepel. De bodem bleek heel goed te zijn en honden waren meteen goed weg.

Voor mij begon hier ook het avontuur. Even voelen wat voor paard ik bij me had. En over de slootjes heen zien te komen, want die had ik nog nooit gesprongen. Er volgde al snel één slootje (zonder moeite), de tweede (wederom zonder moeite) en de derde. Maar die was toch een heel stuk breder. Na wat spannende momenten, kwamen we er gelukkig allemaal goed overheen. (Volgens mij kon Yvonne hierna ook gaan genieten en hoefde ze zich nergens meer zorgen over te maken).

Na deze euforie, moest er toch weer even opgelet worden. Er was een haas tevoorschijn gekomen en twee van de honden besloten er achteraan te gaan. Er ontstond hier wat verwarring over een hond die leek te zijn weggelopen. Bo reed er achteraan, maar uiteindelijk bleek dat het ging om een hond van een wandelaar.

Voor de tweede run was het hacken langs de boerderij. Ook moest hier een deel langs de akker worden gereden omdat het pas was ingezaaid. Er volgde hier een stukje door wat dichtbegroeid gebied en vervolgens een stijl heuveltje dat uitkwam op de velden. De honden waren hier erg vlug en dat zorgde voor een spectaculair stukje rijden.

Uiteindelijk kwamen we uit bij de boerderij waar de sherry stop, goed verzorgd door Gerard, werd gehouden.

Tijdens de sherry stop was het gezellig druk. Voor mij een moment om even bij te komen, want zo’n jacht hakt er wel in als je niks gewend bent. Even een lekker hapje en een borrel om weer op krachten te komen voor de laatste run.

De derde run waren er wat zorgen om honden, maar uiteindelijk is ook deze goed uitgereden. Ook kwamen we onderweg nog een stel Duitse toeristen tegen die op Hollandse boerenkooltocht waren.  Zo’n mooie meute honden en een veld vol ruiters erachteraan, trekt altijd bekijks. Zo ook hier. De boerenkool kon wel even wachten en zo hadden we een groep toeschouwers langs de rand van het veld.

De laatste run verliep rustig en vormde een mooie afsluiter op een hele geslaagde jacht.

Als laatst de kill. Hierbij werd ik natuurlijk van het paard gehaald om te worden ingesmeerd met de pens.  En dat heb ik wel geweten! De stank en de opmerkingen erover kwamen van alle kanten. Toch voelde ik me, na deze prachtige rit van 26 kilometer, vereerd en geaccepteerd als beginnend jachtruiter. Je moet je toch bewijzen als ruiter, ook al ben je al geaccepteerd als toeschouwer.

Het is alles bij elkaar een hele fijne dag geweest. Een mooie rit met sloten die allemaal goed uitgemaaid waren. Het was een goed georganiseerde jacht. Bedankt hiervoor, Yvonne Evert en Dick.

Yvonne sprak aan het einde van de dag ook nog haar eigen dankwoord uit. Deze was voor alle aanwezigen, voor het rijden van ‘haar’ jacht en in het bijzonder voor Neleward.  Neleward heeft ervoor gezorgd dat een langgekoesterde droom, om samen met mij een jacht te rijden, nu eindelijk uit heeft kunnen komen. En het was een bijzondere ervaring! Dit smaakt naar meer…

Ik wil na het bedankje van Yvonne ook mijn eigen dank uitspreken. Voor iedereen mijn oprechte dank voor een hele mooie dag vol humor, gezelligheid en prachtig rijden. Onvergetelijk!

En in het speciaal, Neleward. Nogmaals bedankt voor het mogelijk maken van dit avontuur.