Reusel

De jacht Reusel…. Jacht zonder lintjes

Een verenigingsjacht in samenwerking met jachtcomité Cees van der Heijden 

We troffen elkaar  om 12.00 uur in Taverne d’n  Ouwe Brandtoren “. 

 De jacht Reusel…. Op een locatie die ook wel de Sleutel van Brabant wordt genoemd.Het is inmiddels 15 jaar geleden dat de Veluwe Hunt hier voor de laatste keer deze jacht heeft gereden. En dat maakt het op zichzelf bijzonder. En nu, na 15 jaar, gaan wij dit opnieuw mee maken. Met de geweldige medewerking van de medewerkers van de Oude Brandtoren. Dicht bij een oude brandtoren, met andere woorden: veiligheid gegarandeerd. En ik heb het me gemakkelijk gemaakt…. 3 boeren en geen lintjes.   

Geen idee op dat moment wat ik me daarbij voor moest stellen….  

Met de houding van een echte leider, borst naar voren en de neus net ietwat naar boven gericht,  accepteerde Alfons voor deze jacht de rol van fieldmaster.  

   Een jacht met potentie “, vertelde onze huntsman in zijn evaluatie na afloop.  

De meute  

Met 11,5 koppel of hounds   en 19 ruiters zijn we gestart . Tussentijds waren twee honden tijdelijk zoek, maar voegde zich later weer bij de meute. In de eerste run was er even wat verwarring in de groep. Het tempo lag hoog en bleef ook maar doorgaan. De verwachtte check-up kwam niet, onze vos holde heerlijk door. De drie honden volgde de vos in bijzonder hoog tempo. Ze zaten goed bij het volgen van het spoor. De rest van de meute raakte echter wat achterop en hierdoor enige verwarring. Ze losten dit weer snel weer op en deden het verder geweldig.  

Non de knetter, wat ging dat hard…..  

Omringd door drie mannen, Dolf, Chris en Paul,  stormde ik de eerste run door. Had ik even het gevoel van veiligheid door deze drie rode jassen om mij heen, het bleek schijnveiligheid, want de blos op de wangen maakte duidelijk dat deze heren ook alle zeilen bij moesten zetten om de honden goed te volgen. Het was wel kicken, dat dan wel weer. En het ging maar door. Deels door bossen, deels over landerijen. Een heerlijke run, super genoten.  

Lieke  

We reden deze jacht met speciale gast: Lieke Janssen. Deze 12 jarige dame was door Ellen uitgenodigd.  Ze maakte tijdens de jacht, wellicht uit enthousiasme, nog een prachtige duikeling. Waarna ze met prachtig blozende wangen weer te paard steeg:“Niks aan de hand…”, was haar reactie na uitingen van zorg van omringende ruiters. Vanuit de ooghoeken volgde ik deze jonge dame. Niet alleen een jacht met potentie , ook een dame in ons midden met potentie dus.  

De tweede run en de sherrystop  

Ook de tweede run ging in hoog tempo. Een mooi uitgezet spoor en de honden gingen goed. We waren met z’n allen heerlijk op dreef toen we in de verte een rood geruit kleedje zagen wapperen. Onverwachts en verrassend vroeg. Maar voor deze club ruiters natuurlijk nooit te vroeg. We werden we er heerlijk verwend door Gerard en zoals gebruikelijk namen we de tijd. 

De derde run  

Een mooie start, door een bosje, met een kort oponthoud veroorzaakt door onze huntsman . We zien het niet vaak, maar toch….. Weigering bij sloot. Sjaak en Bo grepen hun rol als whipperin , namen de leiding even over en volgden de honden . Slechts korte tijd, want in no time was Dick weer terug op zijn plek . Ook de derde run ging lekker en verliep zonder problemen.  

Tot slot  

Dick:  Prima weer om te jagen, een goede bodem, wel z waar, maar toch. De jacht Reusel , e en jacht, met veel mogelijkheden voor verdere uitbreiding…. Ik heb genoten” 

We hebben allemaal ontzettend genoten.  

Met dank aan jachtcomité Cees van der Heijden  

Yvonne Leenders