Echteld

Een echte verenigingsjacht

door Ad van der Zande

Jacht Echteld, een uiterwaarden jacht puur, stond ook dit jaar weer op het programma. Toen ik de uitnodiging kreeg had ik toch een beetje een dubbel gevoel.

Het gebied ligt me zeer na aan het hart. Ik ben namelijk geboren en getogen aan de rivier aan de overkant van de Waal, de omgeving daar is een spiegelbeeld van het gebied waar we de jacht Echteld rijden. Ik heb daar als kind op een pony de eerste schreden gezet op het pad van het paardrijden. Ik was lid van de pony club  “De Vierheemskinderen”, maar het vrije rijden in de natuur achter ons huis in de uiterwaarden trok me toen al enorm.

Zo gebeurde het dat ik vorig jaar als in een roes op mijn paard James zat te genieten van de geweldige jacht en omgeving en niet goed genoeg oplette, met als gevolg, door de draad, de grootste nachtmerrie van een jachtruiter. Met mijn paard is het na een halfjaar rust en veel toewijding van mijn stalhoudster gelukkig allemaal weer goed gekomen, dus vandaar dat dubbele gevoel.

Slipjacht Echteld 03-25-02-2017 Slipjacht Echteld 15-25-02-2017

Nu wederom met James de zelfde jacht in hetzelfde gebied. De ontvangst op de boerderij van de familie Weiman was gezellig. Het was een verenigingsjacht, dus broodjes, koffie etc. waren georganiseerd door Elly, Anja en Corrie, evenals de sherry stop. Dames grote dank voor de ondersteuning, wat jullie niet allemaal voor jullie mannen en de MH doen !

De mannen, Nelewart, Guus en Sjaak, hadden de jacht samen georganiseerd en uitgezet voor de vereniging, chapeau voor de inzet heren.

Na de stirr up in een toch wat nattige weide gaan we de dijk over naar de uiterwaarden. Daar was de bodem perfect en de 1e run ging razend snel, de honden zaten strak op het spoor en het was direct flink aanpakken om bij te blijven. 2 honden hadden zich vastgelopen achter draad, maar dat is dankzij onze attente equipage en hunt service ook weer opgelost. De 2e run ging door in het zelfde tempo en op een gegeven moment rijd ik nog enkel samen met Fons achter de meute, maar het veld naderde weer snel.

De sherry stop, was op een beoogde windvrij plaats achter een omgevallen boom bij een water plas, bij een zonnetje een idyllische plek, maar nu toch wat aan de gure kant. Maar dat kon ons niet ontmoedigen, de drank was heerlijk op temperatuur en er werden diverse sfeer foto’s gemaakt.

De derde run ging terug richting Tiel, met een leuke doorwading erbij, Fons had een omtrekkende beweging gemaakt en kwam bij een andere doorwading die ietsjes dieper was dan die waar het spoor doorheen ging, resultaat water tot aan de kappen van de laarzen, maar gezien zijn uitstraling genoot hij daarvan met volle teugen, het zag er ook spectaculair uit.

Na de kill terug naar de after hunt. Na lovende woorden van Master Dick over de jacht, heeft Robbert de Greef de fel begeerde Blauwe kraag in ontvangst mogen nemen.   

De maaltijd, aangeboden en vervaardigd door Frank Kampschreur, lieten de aanwezigen zich goed smaken. De culinaire expertise onder de leden wordt met hem versterkt, veel belovend voor de toekomst.

Ik kijk terug op een geweldige jacht dag, georganiseerd met vrienden, door vrienden, voor vrienden, ik voel me een bevoorrecht mens daar deel van uit te mogen maken.

Ad Van der Zande.