Slipjacht Leende

Zo gediciplineerd als de honden zijn, gaven ze geen kik om de vossen.

Door Herman en Anja Van Gils-Hendrikx

Op 30.12.2017 werden wij uitgenodigd door de Midlandhunt om een jacht te rijden in Leende. De ontvangst ging door in manege Molenberg. Het was er meteen gezellig druk en iedereen wou erbij zijn, dit op de laatste dag van het jaar.  De grootte van de portjes, verraadden reeds dat het een grootse dag zou worden. Toen onze stemmen gesmeerd waren, zongen we voor de verjaardag van Ellen Janssen. Zij was de dag voordien jarig geweest en sinds het bestaan van facebook, kan een verjaardag niet meer onopgemerkt voorbijgaan.  Aan de meet verschenen meer dan 30 ruiters, waaronder ook meerdere leden van de Veluwe Hunt. Aanvankelijk zou de jacht dan ook gereden worden door de Veluwe Hunt, maar zij konden de jacht niet door laten gaan. Wim Dille had meteen actie ondernomen en de jacht werd weggeschonken aan de Midlandhunt. Er werd een vriendenprijsje gemaakt van het capgeld, wat erg gewaardeerd werd door iedereen.  Wim Dille straalde tijdens de speech,  dit omdat het “nice hunting weather” was. Ook master Dick van Haaren had er duidelijk zin in, dit na enkele afgelaste jachten wegens sneeuwval en een te natte bodem. Sliptrekker Paul van Herten legde een mooie lijn neer, waarop de honderen gretig jaagden en perfect de lijn uitwerkten. Het was een mooi schouwspel om te zien. Vooral op het moment dat er 2 vossen dwars over de akkers wegliepen, vlak voor de meute, konden wij ons enthousiasme nog moeilijk verstoppen. Zo gediciplineerd als de honden zijn, gaven ze geen kik om de vossen. Zoals Dick het altijd zo mooi vertelt,  is het een slim idee om te jagen op een geurspoor, hetwelk niet terug te vinden is in de natuur. De honden bleven gefocust op het geurspoor van de koeienpens. Er is dan ook niets mooier dan dat de honden na de jacht beloond werden met een koeienpens. 

Riny van den Oord was fieldmaster en leidde ons veilig door de velden, dit achter de honden aan. Natuurlijk konden mooie sloten niet ontbreken!

Tijdens de sherrystop lieten we ons verwennen door Gerard, die weer voor veel lekkers gezorgd had. Na de jacht hebben we genoten van een heerlijke maaltijd. Het soepje, een mals stukje varkenshaas en een hollandse kipsaté met frietjes, waren een goede start van een gezellige avond. Naar goede gewoonte bleven wij nog tot de laatsten in de kroeg hangen, dit tesamen met Paul van Herten.

Het was een fantastische jachtdag. Wij hebben er enorm van genoten en hopen er nog vaak bij te mogen zijn!

Herman en Anja Van Gils – Hendrikx.