Jacht Merselo

Wat een discipline!

Door Guus Baris

Nadat we in 2014 Merselo voor het laatst hebben gereden was het zondag 18 november eindelijk weer zover. Aanvankelijk zou ‘de jeugd’ de jacht adopteren, maar helaas lukte dat vanwege diverse omstandigheden niet. Sjaak Malestein, onze onvolprezen jachtcoördinator, heeft Kees Hazevoet gelukkig toch zover weten te krijgen dat de jacht doorgang kon vinden. Dank daarvoor Kees!

De meet in het Het Anker was gezellig en het leuke was dat ook Jo Roelofs aanwezig was, die Albert mee had genomen. Albert was aan z’n oog geopereerd en kon helaas de jacht niet meerijden en ook geen autorijden.
Ondanks dat het een verenigingsjacht was heeft Kees Hazevoet de ontvangst voor z’n rekening genomen, Sjaak en Elly Malestein hebben de stirrup en de sherrystop voor hun rekening genomen en alles wat dan nog als tekort tevoorschijn zou komen zou Ton van Bussel voor z’n rekening nemen. Chapeaux daarvoor!
Nadat Kees, onze Master Dick en ondergetekende het woord hadden gevoerd konden we te paard.
Het eerste stukje moesten we hacken naar de molen van Merselo. Daar hadden we de stirrup.

Daarna zette de meute van 14,5 ‘couple of hounds’ zich snel in beweging. Het was prachtig jachtweer. We kwamen er al snel achter dat de conditie van de bodem erg goed was. In het verleden was Merselo een redelijk zware jacht, maar nu bleek deze veel minder zwaar te zijn. De inzet was erg mooi, waarbij de honden al springend door het mosterdzaad gingen. Gelukkig hadden we veel grasland en diverse bospaden en de honden gingen er met veel luid vandoor. Tijdens de eerste run gingen de honden op een bospad als gevolg van de hoge snelheid even verkeerd. Dick blies op z’n hoorn de honden en zonder uitzondering kwamen ze allemaal snel weer terug. Wat een discipline! Met veel luid gingen ze er weer vandoor. De vos had blijkbaar een wat kortere weg genomen dan Kees in gedachten had maar het was voor de ruiters een erg mooie run.
Tijdens de 2e run bleven de honden erg gretig. Ook zaten er mooie slootjes in, waarbij Robbert nog even een ‘buiklanding’ maakte. Gelukkig kon hij zonder kleerscheuren weer te paard.

Na een snelle eerste en tweede run was het tijd voor de sherrystop. Deze was weer bij de wetering, waarbij er een guur en koud windje stond. Gelukkig konden we ons met een glaasje port een beetje warmhouden………….

Na de sherrystop kwam volgens Dick een ‘rete zwaar stuk’….. Ik heb daar zelf niet zoveel van meegekregen, omdat Zorro last had van een blessure en ik ben terug gestapt naar de molen. Gelukkig had ik het eerste stuk gezelschap van Leontine, waardoor het niet zo saai was. Wel hoorde ik de honden wederom met veel passie en luid het spoor uitwerken. Af en toe ving ik een glimp op van de honden en de paarden en zag zelfs wat stofwolken optrekken…. In de laatste run had de vos de extra lussen die hij in de eerste run niet had genomen, alsnog genomen, waardoor ook Kees kon terugkijken op een geslaagde derde run.

Bij de molen hebben we de kill gehad en zijn we vervolgens terug gestapt naar Het Anker. Daar hebben we een gezellige afterhunt gehad, waarbij Dick z’n jachtevaluatie met ons heeft gedeeld.
Na een mooie jachtdag en 23,2 km jagen zijn we na de maaltijd met een goed gevulde maag weer huiswaarts gegaan. Een mooie jachtdag rijker en met dank aan de organisatie!