Jacht Zwartebroek

Een jacht zoals een jacht hoort te zijn….

Door Cees van der Heijden

De dag begon vroeg, om op tijd in Zwartebroek te zijn. Uitkijkend naar een mooie dag, met een jacht, zoals we kunnen verwachten van onze master.

Ontvangst

Aangekomen in Zwartebroek, werden we door vriendelijke verkeersregelaars verwezen naar de juiste plek voor onze auto’s en trailers.
We werden warm ontvangen door onze gastheer en gastvrouw, Sjaak en Elly.
Onder het genot van een hapje en drankje – beluisteren van de hoornblazers – uitleg van Dick over de honden, 15,5 koppel of hounds en het supermooie gebied, begon de dag helemaal top.
Het verbaasde ons, dat ondanks het mooie weer en iedereen op tijd op de hoogte was van deze jacht, de opkomst veel kleiner was dan verwacht. (15 ruiters)
Helaas hebben niet veel leden laten weten er niet bij te zijn.

Eerste run

Tijdens de eerste run was al merkbaar hoe gretig de honden waren. Ze vertrokken als “een speer”, met veel luid.
Onze aangewezen fieldmaster voor deze dag Riny, viel zelfs stil omdat we de honden niet konden bijhouden, nog niet eerder meegemaakt.! Na ongeveer 10 minuten konden de ruiters weer aansluiting vinden bij de honden. Met een behoorlijke snelheid waren ook de ruiters verplicht de hindernissen te nemen, waardoor ze geen tijd hadden om ook maar ergens over na te denken. Het was een hele uitdaging om bij te blijven.

Tweede run

Evenals bij de eerste run, waren de honden ook tijdens de tweede run weer heel enthousiast. Omdat de ruiters tijdens de eerste run verrast waren door de snelheid van de honden, pasten ze hun snelheid tijdens de tweede run direct aan.
Mede hierdoor waren we allemaal alleen maar met het spel bezig en was er geen tijd om met elkaar te praten . Het was “stil”, alleen het luid van de honden was te horen, prachtig

De sherrystop

Op het eigen terrein van Sjaak en Elly, met het opluisteren van de blazers, vrienden, landeigenaren en familie, werden we ontvangen met een super verzorgde sherrystop. Bedankt.
Enthousiast –verzadigd – ervaring met de eerste en tweede run, weer te paard. Nadat alle ruiters en de honden bij elkaar waren, op naar de derde run.

Derde run

Het is ongekend, maar ook deze keer vertrokken de honden weer als een speer, dus ook de ruiters! Het was prachtig om te zien dat alle ruiters de paarden ondanks de snelheid, onder controle hadden en konden genieten van het hondenspel.
Deze run was voor ons allemaal een enorme uitdaging. Velen van ons hebben zichzelf onverwonnen bij de waterpartij en sloten.
Uiteindelijk kwamen alle ruiters vrolijk en voldaan bij de kill.
Een hoeraatje voor de honden……een hoeraatje voor onze huntsman….voor de whippers …en de master.

Natuurlijk moeten we onze sliptrekker Jan niet vergeten te bedanken. Deze jacht was z’n 500 ste jacht die hij heeft slip getrokken!

“Elly en Sjaak……bedankt voor deze fantastische mooie jacht “