Jacht Milsbeek

“Al met al was het een prachtige dag met stralend weer.”

Door Julia ten Have

Met een zonnetje en een blauwe lucht was het een vooruitzicht op een mooie jacht. Ik mocht deze dag als gast meerijden op Tornado, de pony van de familie Stienstra die tevens ook de jacht die dag hadden georganiseerd.

Aan het begin van de middag verzamelde de trailers en vrachtwagens zich bij eethuis de Diepen in Milsbeek, waar iedereen kon genieten van een kopje koffie of een glaasje port. Toen iedereen was gearriveerd begon Wytze met zijn speech om iedereen te verwelkomen en wat te vertellen over hun voorbereidingen en wat de jacht die dag zal inhouden. Wytze feliciteerde de jarige van die week met een fles port en zette zijn moeder in het zonnetje om haar te bedanken voor het vele werk wat zij had gedaan voor deze jacht. Toen er nog werd gevraagd wie het stukje over deze jacht wilde schrijven bood Ellen mij als vrijwilliger aan met een grote grijns, bedankt nog El.  

Het oorspronkelijke plan was dat Wytze op Irish zou gaan jagen en ik op Tornado maar helaas bedacht Irish enkele dagen voor de jacht dat hij zijn ijzer er prima af kon halen en kon hij niet mee met de jacht, daarom zouden wij Tornado die dag gaan delen.

Nadat alle ruiters te paard waren gegaan en de honden klaar stonden begon de eerste run tussen te weilanden en konden de honden beginnen met de zoektocht naar het spoor.

Tijdens de eerste run mocht ik meerijden in de volgauto en al snel was de eerste run voorbij en belde Wytze mij dat ik Tornado al mocht overnemen.

De tweede run ging verder over uitgestrekte lege maisvelden en hoge gewassen, daarna konden de honden en paarden afkoelen door het water waar Tornado vrolijk doorheen plensde en Floor en ik toch nog natte voeten kregen met de pony’tjes.

Na de tweede run vond Fons dat het niet kon dat de organisator van de jacht niet meereed en bood Wytze Goliath aan zodat hij ook kon rijden.

Toen we bij de sherry stop aankwamen waren onder het zonnetje mijn sokken gelukkig weer opgedroogd en konden de paardjes grazen terwijl wij bijkletsen met een wijntje.

Na de sherry stop ging de jacht verder door nog meer velden vol hoog gewas en daarna door over glooiende grasvelden. Tussen het gras was hier en daar een haas te vinden die zich roerloos in het gras bevonden in de hoop dat de honden hen niet zouden opmerken. Ook waren er nog enkele sloten in het spoor waar Tornado zonder twijfel overheen vloog.

Hierna was het einde van de jacht al helaas genaderd en na de kill stapte de stoet terug naar de Diepe. In het eethuis hield Dick nog een speech over de jacht en prijsde hij Fons en Wytze met hun `gentlemen` gedrag dat zij hun paarden voor deze jacht zo galant uitleenden aan een ander.

De dag eindigde met meer wijn, port en een goede maaltijd. Al met al was het een prachtige dag met stralend weer.