Jacht Vlierden

“… heb ik toch nog van het geweldige werk van Ellen mogen genieten.”

Door Jan Koning ter Heege

Beste mensen,

De jacht in Vlierden was de tweede jacht waaraan ik, als gast van Midland Hunt, mee mocht doen. De dag begon voor mij al vroeg en toen om 9.00 alle voorbereidingen gereed waren, heb ik de auto gestart en zijn mijn moeder en ik gaan rijden. Na 2 uur door het mooie Nederland getoerd te hebben waren we dan in Vlierden. We werden hartelijk onthaald in café Thijssen met een heerlijk kopje koffie. Daar werd de dag doorgesproken onder het genot van een echt Brabants worstenbroodje en, na elkaar goede jacht te hebben gewenst, werden de paarden van de wagens gehaald.

Toen iedereen te paard zat en de Stirrup-cup genuttigd was, werd het kleine stukje door het dorp naar de eerste run gehackt. Eenmaal aangekomen bij de eerste run ging de meute direct full cry achter de vos aan, een fantastisch schouwspel waaraan ik nu als “buitenstaander” deel mocht nemen. Ondanks wat opstartproblemen van de meute en wat zwaardere stukken in de akkers, verliep de dag verder zonder grote problemen. Dit was mede dankzij het goede werk van de Whippers-inn. Na de eerste akkers kwamen de bossen, waarin de meute er de gang flink in had. Ik heb zelf in het bos helaas weinig honden gezien, maar na een tijdje kwam ik Cees tegen en toen heb ik toch nog van het geweldige werk van Ellen mogen genieten. Toen de meute weer compleet was, was het tijd voor de Sherry stop. Deze was tot in de puntjes verzorgt door Gerard op een toplocatie bij Tielemans Grondwerken.

Hierna kwam de laatste run van de dag. Deze was voor een nieuweling zoals ikzelf toch wel een uitdaging. De honden gingen er voor en leidden ons over een aantal flinke sloten, waar het paard van de Huntsman toch even twijfelde. Maar gelukkig sprong Ellen vol zelfvertrouwen naar de overkant en moest even de taak van Dick overnemen. Na een tweede weigering op een toch wel flinke, maar niet onmogelijke sloot, nam de Huntsman de touwtjes weer in handen en was daar ook vrij snel de kill.

Graag zou ik Ton, Wim en Jan heel hartelijk willen bedanken voor de geweldige jacht die zij hebben weten neer te zetten ondanks het natte weer van de afgelopen weken. Chapeau (of zoals wij dat in Twente zeggen: Dat he’j mooi ‘edoan). Het was al met al een “onmeunig” mooie dag.

Met vriendelijke groet, Jan Koning ter Heege